Project Description

Beewen is een door Vanderlande Industries overgenomen Duitse firma, gespecialiseerd in engineering/productie van logistieke warehousesystemen. Vanderlande maakt op haar beurt weer onderdeel uit van Toyota.

Hoe doe je dat, erg druk zijn met groeien en en tóch voortvarend verbeteren?

Waarom verbeteren?
Na verbeterslagen in de productie zelf, heeft Operations Manager Frank gemerkt dat nu in de afdeling werkvoorbereiding de grootste verbeterprioriteit ligt. Teamleiders in productie klagen over de kwaliteit van de werkvoorbereiding (leidend tot extra vragen aan werkvoorbereiding) en er zijn documenten nog niet klaar op het moment dat productie eigenlijk al aan de slag zou moeten.

Hoe hebben we dit aangepakt?
Frank vindt dat het met het huidige aantal mensen zou moeten kunnen. Sterker nog, hij vindt dat het team nog extra activiteiten erbij zou moeten kunnen nemen, als alles beter georganiseerd is en het team soepeler samenwerkt. Door de lat hoog te leggen maakt Frank én het probleem duidelijk én geeft hij het team vertrouwen. Het is een uitdagende, realistische en inspirerende opdracht die hij Alexander de productieleider en Tom, de teamleider van het werkvoorbereidingsteam, meegeeft.

Wat hebben we ingezet?
Het team heeft allereerst ISA’s (Informatie Stroom Analyses) leren maken en gemaakt van de processen binnen de afdeling Werkvoorbereiding. De belangrijkste pijnpunten hieruit zie je terug in het 3×3 Verbeterplan met daarin de tegenmaatregelen die het team in 3 dagen, 3 weken, 3 maanden wilde nemen. Er zijn nieuwe werkinstructies gemaakt en de voortgang van het werkvoorbereidingsproces is visueel gemaakt waardoor het team overzicht houdt en elkaar kan bijstaan indien nodig.

Gevraagd naar zijn beeld bij de rol van leidinggevende sprak Tom vaak het woord “moeten” uit. Toen hem de suggestie werd gedaam om “moeten” eens te vervangen door “mogen”, zag je opeens een hele andere Tom. Blijkbaar hielp het hem om ook vanuit dit gezichtspunt naar zijn leidinggevende rol te kijken. Naast het moeten ook het mogen ontdekken, het mogen leren, het mogen invullen op zijn eigen manier.

Welke resultaten zijn er behaald?
Daarmee is maar liefst 27% minder voorbereidingstijd per project gerealiseerd, plus een enorme daling (van 50 naar 5 per week) van het aantal benodigde vragen door productieteamleiders aan werkvoorbereiding. Het team werkt veel beter samen en vangt uit eigen beweging afwezigheid van teamleden op.


Wat was jouw “highlight” van dit verbetertraject?

“Ik vond het geweldig! Ik leerde hier veel van, vooral als teamleider kon ik er veel leerpunten uithalen, zoals “Waarom houd ik een teamvergadering?”. Daarnaast reageer ik nu veel eerder bij uitval van personeel. Verder kunnen we binnen 4 weken een nieuwe medewerker zodanig inwerken dat hij/zij een positieve bijdrage levert aan het team en het hele team actief kan ondersteunen.”

Tom Blasius Teamleider Werkvoorbereiding.


Bij vragen over de mogelijkheden die we u kunnen bieden kunt u contact opnemen met:
Edwin van der Weele: +31 (0)40 292 78 55 en edwin.van.der.weele@triodin.nl

Project Details

  • Klant:Beewen (a Vanderlande company)
  • Periode verbetertraject:Van februari 2017 tot augustus 2017
  • Opdracht:Werkvoorbereiding bottlenecks wegnemen