ELEC 2023

Hét Lean event van Europa

De European Lean Educators Conference (ELEC) wordt ieder jaar in een andere Europese stad georganiseerd. Dit jaar was Den Bosch aan de beurt met als titel ‘Challenging the Future with Lean’. Deze conferentie bevordert de belangrijke kennisuitwisseling binnen de academische wereld en tussen academische instellingen en de industrie. ELEC biedt op deze manier een platform voor de academische wereld, het bedrijfsleven en overheidsorganisaties om hun kennis en ervaringen te delen en van elkaar te leren.

Het was een prachtprogramma met aandacht voor de praktische procesmatige kant van continu verbeteren (CI), de bijdrage van CI aan verduurzaming, maar ook voor de meer kwetsbare gedragskant van continu verbeteren.

Het event was dit jaar verdeeld over drie dagen met meerdere interessante sprekers. Eén van hen was Serhii Komberianov van het Lean Institute Ukraine die sprak over de bijdrage die Lean levert in een oorlogssituatie. Daarnaast was ook ASML van de partij in de persoon van Mark Heijmans die geëngageerd het Operational Excellence verhaal van deze wereldwijde marktleider over de bühne bracht.

Jim Lippens, Iris Hond en Joriene Beks spraken over de gedragskant van Lean. Jim Lippens presenteerde het succes van de Harada methode en bracht zijn verhaal mooi naar het indrukwekkende levensverhaal van Iris Hond die daarnaast prachtige muziek maakte. En natuurlijk werd er gesproken over hoe Lean kan helpen te verduurzamen. Rose Heathcote gaf aan welke 8 problemen opgelost zouden moeten worden om te verduurzamen.

Op de laatste dag werd de fantasie geprikkeld door via Lego Serious Gaming in groepjes na te denken over HOE we als community Lean de toekomst in kunnen brengen. Eén van de belangrijkste taken is om als Lean community actief te blijven leren van andere disciplines. Een andere uitdaging is om vroeger te beginnen met training en opleiden.

Triodin was één van de organiserende partners van het ELEC dit jaar. Met Den Bosch als gaststad speelden we zo goed als een thuiswedstrijd. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen Lean hebben we ons netwerk uitgenodigd om als onze gast deel te nemen. Peet Vellekoop (Verkade Klimaat), Kelly van Ettinger (Genmab), Pieter Kamerbeek (MegaGroup) en Pim Dullemond (Ahrend), bedankt voor jullie aanwezigheid!

triodin_elec2023